banner

7 Ocak 2015 Çarşamba

What Do You Do with An Idea? (Bir Fikirle Ne Yaparsın?)



Bir gün bir çocuğun yanına bir fikir gelir. Kafasında kral tacı, altın sarısı renginde ayaklı bir yumurtadır gelen. Nereden gelmiştir? Niçin gelmiştir? Bilinmez. Çocuk da bu fikirle ne yapacağını bilmez. İlk başta fikri önemsemez ve yoluna devam eder. Fikir de onu takip eder. Diğer insanların fikirle ilgili ne düşüneceği hakkında endişelenmeye başlar. Acaba fikrini başkalarına söylemeli midir, söylememeli midir? Ya fikri beğenmezlerse?

Kobi Yamada’nın yazdığı, Mae Besom’un resimlediği What Do You Do with An Idea? kitabı hem çocukların hem yetişkinlerin severek okuyacağı eğlenceli bir kitap. Yetişkinler için de diyorum, çünkü yaratıcı yazarlık konusuna çok güzel gönderme yapan bir kitap. Yaratıcı yazarlık kitaplarında ve derslerinde hep anlatılır. “Fikrinizi söylemekten çekinmeyin, evet birileri fikrinize gülebilir, tuhaf bulabilir. Ama sakın vazgeçmeyin”. Bu kitaptaki çocuk da fikri diğerleriyle tanıştırdığında tabii ki birileri onu tuhaf buluyor. Birileri fikrin iyi olmadığını söylüyor. 


Peki çocuk ne yapıyor? Hepimizin yaptığı gibi diğerlerine inanıyor, fikrinden soğuyor ve onunla yollarını ayırıyor. Ama sonra bir şeyi fark ediyor. Evet, fikrim tuhaf olabilir, ama o benim fikrim ve ben bu fikri seviyorum. İşte o zaman her şey değişiyor. Bu değişim kitapta öyle güzel resimlenmiş ki. Bayılmamak elde değil.


 Kitap Türkçeye çevrilmemiş henüz. Çevrilirse çok beğenilir eminim. “Bir Fikirle Ne Yapılır?”ın yanıtı kitabın içinde gizli. Ama benden küçük bir ipucu… Kitabın sonunda dediği gibi “You change the world” (Dünyayı değiştirebilirsin).


What Do You Do with An Idea? bana çok ilham verdi. Umarım yazıp çizen herkese ilham verir:)

Not 1: Kitapla tanışmamı sağlayan Yeliz Baloğlu Cengay'a çok teşekkür ederim:)
Not 2: Kitabı dinlemek isterseniz: http://www.youtube.com/watch?v=mSfNv0-SgJM

3 yorum:

  1. bu kitabı herhangi bir kitapçıda bulabilir miyiz yoksa yurt dışından mı sipariş etmek gerekir?

    YanıtlaSil
  2. Ne yazık ki Türkiye'de satılmıyor şimdilik. Ben de bu kitabı yurtdışından alan bir arkadaşımdan okudum. Ama yazının sonuna bir video ekledim. Hem resimleri görebileceğiniz, hem de hikâyeyi dinleyebileceğiniz bir video. Kitabı amazon'dan da satın alabilirsiniz tabii: http://www.amazon.com/What-Do-You-With-Idea/dp/1938298071

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar hoş...
    Kitap Türkçe'ye çevrilmiş bu arada: "Bir Fikirle Ne Yaparsın?"
    Ayrıca yazarın diğer kitapları da yine Türkçe'ye çevrilmiş ve tüm bu yayınlar gerçekten çocuklar için oldukça öğretici olabilir: "Bir Fırsatla Ne Yaparsın?" ve "Bir Problemle Ne Yaparsın?"

    YanıtlaSil