banner

16 Ocak 2015 Cuma

3D Bilgisayar Animasyonunun Yapım Aşamaları



Eren Erdoğan-Duygu Cigal-Nefise Abalı
Bu yazı Bilişim Dergisi'nin 147. sayısıdan yayımlanmıştır. 

Üç boyutlu bilgisayar animasyonları, senaryo ve tasarımın ardından gelen tüm aşamaların bilgisayar ortamında 3Ds Max, Maya vb. yazılımlar kullanılarak gerçekleştirildiği filmlerdir. Bir animasyon filmin yapım aşamaları aşağıda sıralanmıştır.

Senaryo:
-          Animasyon senaryosu, dizi ya da film senaryosundan farklı mıdır?
Teknik olarak bakıldığında animasyon senaryosunun diğer senaryolardan pek bir farkı yoktur. Sadece yazarken hangi hedef kitle için bir çizgi film yapıldığı göz önünde bulundurulmalıdır. Kurgu, hitap edilen yaş kitlesine uygun bir dille oluşturulmalı ve anlatım animatik görsellerle ifade edilmelidir.
-          Bir dizi animasyon projesinde bir bölüm nasıl yazılır?
Öncelikle karakterler ve ana hikâye önceden belirlenmiş olmalıdır. Hikâyenin gidişatına göre yazılacak bölümün sinopsisi hazırlanır ve yönetmen ile birlikte sinopsise son şekil verilir. Böylece senaryo yazımına başlanır. Eğer çocuklara yönelik bir çizgi film yapıyorsanız yazım sürecinde pedagoglarla görüşmeler yapılır. Senaryo bittikten sonra storyboard sanatçısı, senaryoyu görselleştirirken yazarla fikir alışverişinde bulunur, gerektiğinde değişiklik ve eklemeler yapılır.

Storyboard
-          Storyboard nedir?
Filmin ana fikrinin ve bölümün hikâyesinin resimli roman şeklinde görselleştirilmesidir. Her sahne için ayrı bir resim çizilirken kameranın ve figürlerin hareketi çizgi ve oklarla gösterilir.
-          İyi bir storyboard nasıl hazırlanır?
Filmi storyboard’ta görebilmek çok önemlidir. Özellikle storyboard’tan sonraki aşamaları gerçekleştirecek olanlar için her şey çok açık ve net olmalıdır. Storyboard sanatçısı çizimlerinde en az çizgiyle en fazla şeyi aktarmalıdır. Storyboard sanatçısı, oyunculuk ve perspektif bilgisiyle sinematik bir anlatım yaratmalı ve bütün çizgi filmi eksiksiz görmemizi sağlamalıdır.

Karakter ve Konsept Tasarım
-          Karakter ve konsept tasarım nedir?
Ana hikâyenin ve karakterlerin belli olmasıyla birlikte senaryodan sonra gelinen ikinci aşamadır. Bu aşamada tasarımcı; karakterleri, mekânı ve objeleri istenen stilde oluşturur ve hikâye şekle bürünüp görselleştirilir. Kısaca karakter ve konsept tasarım, filmdeki görüntülerin ön görselleştirilmesidir denilebilir.
-          Karakter ve konsept tasarımının önemi nedir? Çizerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Tasarım, çizgi filmin seyirciler tarafından beğenilmesi noktasında önem taşır. Seyircinin beğenisini yakalamada karakterler ve mekânların özgünlüğü ve hedef kitleye uygunluğu önemlidir. Bu noktada tasarımcı, sanat yönetmeninin isteği doğrultusunda hikâyeye uygun karakterleri, mekânları ve tüm gereken objeleri tasarlayıp çizer. Çizerken de hikâyeye uygun bir stil yaratmak ve özgün olmak zorundadır. Belirlenen stil, çizgi filmin her aşamasına yansıyacağından bu aşamada titiz bir çalışma yapmak gerekir.

Karakter Animasyonu
-          Karakter animasyonu ne demektir?
Bir karakteri canlandırmak ve ona kişilik kazandırmak demektir. Animatör içindeki oyuncuyu ortaya çıkarıp karakterine iyi rol yaptırmalıdır.
-          İyi bir karakter animasyonu nasıl olmalıdır?
Animasyonda canlandırılan karakterin, inandırıcı olacak şekilde canlandırılması çok önemlidir. Bunun için de animatör, canlandıracağı karakterin kişilik analizini iyi bir şekilde yapıp karakterin kişiliğine uygun bir animasyon yapmalıdır.

Modelleme ve Rig
-          Modelleme ve rig nedir?
Modelleme, tasarlanan karakterlerin ve mekânların bilgisayarda 3 boyutlu ortama aktarılmasıdır. Rig ise karakterlerin anime edilebilmesi için oluşturulmuş iskelet sistemidir.
-          Üç boyutlu bir model yapmak için hangi aşamalar söz konusudur?
Modellemeye geçilmeden önce karakter ve konsept tasarımcısının model sayfasını (model sheet) hazırlamış olması gerekir. Model sayfası referans alınarak model yapımına başlanır. Üç boyutlu şekillendirme bittikten sonra kaplamaya geçilir. Ardından vücut ve surat rigleri (mimik animasyonu) yapılır ve model animasyon için hazır hâle gelir.

Işıklandırma ve Render
-          Render nedir?
Kamerada görünecek sahnelerin ışıklandırılmasının tamamlanmasıyla yönetmenin istediği şekilde dijital çıktılarının alınması işlemine render denir.
-          Render alırken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Render uzmanı, konsept tasarımcısının mekânda belirlediği havayı konsepte uygun bir şekilde yaratmalıdır.

Görsel Efekt
-          Görsel efekt nedir? Nelerin yapılmasında kullanılır?
Fırtına, su, sis, patlama, ışık parlaması gibi teknik açıdan farklılık gösteren unsurların dijital ortamda oluşturulmasıdır.

Seslendirme ve Müzik
-          Seslendirme nasıl yapılır?
Seslendirme sanatçıları, karakter animasyonuna başlamadan önce karakterlerin seslendirmesini yaparlar. Animasyon bittikten sonra kurgu öncesi tekrar seslendirme yapılır ve eksik sesler giderilir.
-          Müzik nerelerde kullanılır?
Müzik de hikâyeye uygun bir şekilde hareketli ya da diyalogsuz yerlerde kullanılır. Hitap edilen yaş kitlesine göre müziğe uygun sözler de söylenebilir. Özellikle çocuklar şarkıları dinlerken hem eğlenecek hem de filmin vermek istediği ana fikri öğrenecektir.

Kurgu ve Kompozit
-          Kurgu ve kompozit nedir?
Bu aşamaya gelene kadar yapılan tüm çalışmalar kurgu ve kompozit biriminde toplanır. Kurgu ve kompozit uzmanı, bu çalışmaları belli bir sistem içerisinde arka arkaya sıralayarak ekranda izlenebilecek bir video hâline getirir. Böylece akıcı bir anlatım için sahnelerin ayıklanması ve filmin finalize edilmesi sağlanır.
-          İyi bir kurgu nasıl yapılır?
Kurgu ve kompozit uzmanının başta planlanan işin belirli aşamalardan geçtikten sonra plana uygun bir biçimde bitirmesi iyi bir kurgu yaptığının göstergesidir. Son aşamada kurgu ve kompozit uzmanı, yönetmenle birlikte çizgi filme en son şeklini verir ve çizgi film yayınlanmaya hazır hâle getirilir.



Kaynakça: 
http://cizgifilmatolyesi.blogspot.com.tr/2012/07/minden-kezdet-nehez.html (2. görsel)

2 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bir animasyonun yapım sürecini bu sektöre uzak biri için bile oldukça anlaşılır bir şekilde ortaya koymuşsunuz...
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil