banner

11 Aralık 2014 Perşembe

Stopmotion Kukla Yapımı

Hocam Burcu Kartal’dan öğrendiğim kadarıyla kukla yapım aşamalarından söz edeceğim bu yazıda. Stop motion animasyon, klasik animasyon ya da bilgisayar destekli animasyon gibi ilk olarak Amerika’da değil, Avrupa’da uygulanmaya başlamış. Amerika’daki animasyon stüdyoları animasyonun kurallarını ve ilkelerini net bir şekilde oluşturup takım çalışmasına yönelirken Avrupa’daki sanatçılar kendi yöntemlerini geliştirip bağımsız çalışmalar yapmış. Belki de bu yüzden kukla yapımının net kuralları ya da yöntemleri bulunmamakta. O yüzden burada anlatacağım kukla yapımının, uygulanan birçok yöntemden biri olduğunu belirtmekte fayda var.
Malzemeler:
Tel
Sünger
Silikon
Lateks
Fimo (Pişen hamur)
Şekillendirici aletler
Kıyafet için kumaş parçaları
Saç için musluk ipi
Yapıştırıcı
İğne, iplik


Malzemeleriniz hazırsa yapacağınız karakteri çizebilirsiniz. Baştan karakteri hayal etmek önemli. Çünkü en baştan ona göre armatür, yani iskelet sistemi oluşturuyorsunuz. Aşağıda resimde yaptığım kuklayı ve çizimimi görebilirsiniz. 



Tabii iyi bir çizerseniz tasarımınız daha iyi olabilir:) Ben sadece bacak boyu, gövde, kol ve boyun boyu ve kafanın büyüklüğünü ayarlayacak şekilde bir çizim yaptım. Biraz bacakları uzun kuklaları sevdiğim için uzun bacaklı bir karakter çizdim. Telden iskelet oluştururken de çizimimdeki ölçüyü kontrol ederek ilerledim. Böyle bir çizimin zaman ve malzeme açısından size kolaylık sağlayacağını söyleyebilirim.

        Çizimden sonra teli kullanarak iskelet oluşturmaya başlıyorsunuz. Bununla ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.


      Videodaki hoca profesyonel hareketlerle tek parça tel kullanıp bütün gövdeyi oluşturdu. Ben iskeleti üç parça telle oluşturdum. Baş ve bel kısmına kadar bir tel, bacak kısımları tek tel, kol kısımları tek tel yerleştirdim. Birleştirme yerlerine de lateks yapıştırdım. İsterseniz aşağıdaki gibi kol ve bacaklara da lateks yapıştırabilirsiniz. Tabi dirsekleri ve dizleri açıkta bırakmanız gerekiyor ki, karakteri canlandırdığınızda rahatça hareket edebilsin.



Bir sonraki aşamada iskeleti dolgun göstermek için vücudu süngerle kaplıyoruz. Karakterinizin kilosuna ve tipine göre süngerin miktarını ayarlayabilirsiniz. Aşağıda gördüğünüz gibi süngeri bacaklara, kollara ve gövde kısmına yapıştırıp makasla istediğiniz oranda keseceksiniz. 




Bu işlem tamamlandıktan sonra sıra geldi kıyafet tasarımına. Ben evde bulduğum kumaş parçalarından şu şekilde bir kıyafet diktim. Pantolonu dikip giydirmek kolay oldu ancak bluzu giydirmek zor olacağı için üç parçadan bluz yaptım. İki kolu ayrıca geçirip ortadaki atlet gibi parçaya diktim. 


Kıyafeti diktikten sonra ellere geçtim. Önce teli yuvarlak yaparak bir avuç içi, onun çevresine de beş parmak yaptım. Sonra kol gibi inen teli küçük bir borunun içine geçirdim. (İç içe geçen iki küçük boru olacak, bununla ilgili görsel bulamadım. Resme dikkatle bakarsanız kuklanın kollarında kare biçimli borunun ucunu görürsünüz.) Aynı borudan kuklanın kollarına da geçirdim. Böylece elleri istediğim zaman takıp çıkaracaktım. Yukarıda gördüğünüz üzere ellerin üzerine de silikon sürdüm. Bu sayesinde eller hem ten gibi görünecek hem de kıvırıp bükerken daha kolay hareket edecek. Aşağıya da farklı bir el yapımı yöntemini ekledim. 



Eller kururken kuklanın kafasını yapmaya başlayabilirsiniz. Kafa için Fimo hamuru kullandım. Kafa ağır olup öne düşmesin diye folyodan şekil vererek bir kafa oluşturdum. Folyonun etrafını ince bir şekilde ten rengi Fimo hamuruyla kapladım. Göz çukurlarını, burnunu, kulağını ve ağzını yaptım. Göz için iki ayrı top yaptım. Hazır fırını açmışken ayakkabılarını da yapayım dedim. Hepsini toplu hâlde fırına verdim. Sonuç budur!


Kafa yapımı için ayrıca şu videoyu da izleyebilirsiniz:




Sıra geldi saçlara... Karakterim gördüğünüz üzere gotik biri. Ben uzun saçlı bir gotik düşünmüştüm ama kıyafetine ve yüzüne uzun saç yakışmadı hiç. Birkaç denemeden sonra aşağıdaki saç modeline karar verdim. Saç için musluk ipi kullandım. Bir bezin üzerine ipleri diklemesine yapıştırıp kuruttum. Ardında bezi de kuklanın kafasına yapıştırdım. İşte gotik karakterim Zargana:) 



Kaynak (Görseller)
http://www.scarletstarstudios.com/blog/archives/2005/12/research_stopmo.html
http://www.picturetrail.com/sfx/album/view/60051

14 yorum:

  1. Hocam lateksi nerden bulabilirim . kullandığınız lateksin bir çeşidi varmıdır .

    YanıtlaSil
  2. Lateksi bize Burcu Hoca getirmişti. Türkiye'de yokmuş, Amerika'dan almış kendisi de. Lateks çeşitlerini bilmiyorum maalesef. Burcu Kartal'a sosyal medya hesaplarından mesaj atıp sorabilirsiniz. Çok tatlı bir insan. Yardımcı olacaktır eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerine kullanabileceğim bi benzeri malzeme onerirseniz sevinirim.

      Sil
  3. Burcu Kartal Hoca'ya sordum az önce. Sıvı lateksmiş bizim kullandığımız. Hoca onu İstanbul Caddebostan'da makyaj ürünleri satan bir mağazadan almış. Adı "bennye". Bu da linki: http://www.bennye.com.tr/ Türkiye'de bulamadığı lateksin adı foam'mış. Hoca içinde tel olup hareket etmesini isterseniz elastik bi malzeme kullanmanız gerekir diyor. Pamukla şekil verilip prostetik malzeme yapıştırıcısı (prosaid) gibi esnek bir sıvı da sürülebilirmiş, baloon rubber'a batırıp çıkarılabilirmiş de. Hadi kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. merhaba, sinema tv öğrencisiyim. bu yıl bitirme tezi olarak bir çocuk programı yapmak istemekteyim. programın içeriğinde kuklalar olacak. ve ben kukla yaptırmak için araştırmaya baktığım da profesyonel olarak tahtadan yapıldığını gördüm. ancak istediğim aynı muppet Show, susam sokağı ya da kukla demo daki gibi bir bez kukla ( tam anlamıyla bez mi denir onu da bilemiyorum)ve onun nasıl oynatılması. bu konu hakkında bana bilgi verirseniz bir kişi ya da bir site önerirseniz çok sevinirim. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bir tek Burcu Kartal Hoca'yı biliyorum. Bir de Berat İlk var. Kendilerine Facebook sayfalarından ulaşıp mesaj atabilirsiniz.

      Sil
  6. gerçekten çok yardımcı oldu. Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yaramasına çok sevindim :) Gerçi birkaç video açılmıyor ama sayfayı en yakın zamanda güncelleyeceğim.

      Sil
  7. Animasyon ile ilgili sayfanızda backlink çalışması yapmak istiyoruz. Detaylar için lütfen marketing@sadeceon .com adresinden iletişime geçin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ekrem Bey, teşekkür ederim ilginiz için.

      Sil
  8. Ben evde kukla üretiyorum görmek isterseniz iletiş ime geçin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok sevindim, buradan görüp iletişime geçmek isteyenler olacaktır bence. İşlerinizi paylaştığınız bir site varsa, yorum kısmına ekleyin lütfen.

      Sil