banner

2 Aralık 2014 Salı

Senaryo Yazım Formatları


"Senaryoda Amerikan ve Fransız formatı nedir, arasındaki farklar nelerdir?" sorularının kısa yanıtını Sinematek'in hazırladığı videodan dinleyebilirsiniz.

Videoda Amerikan formatının anlatımı biraz eksik kalmış. Amerikan formatı örneğini altta görebilirsiniz. Örneği Laika'nın Paranorman filminden aldım.




Bu da Türkçe olarak Amerikan formatı örneği:


Fransız formatı örneği de şu şekilde:



Daha çok Amerikan formatının kullanıldığını, senaryo programlarında da bu formatın tercih edildiğini belirtmekte fayda var. 

Ben Celtx ve Final Draft senaryo programlarını kullanıyorum. Üzerlerine tıklayıp sitelerine üye olabilirsiniz. Celtx'i sitesinden ücretsiz ve Türkçe sürüm olarak indirebiliyorsunuz. İngilizce olan Final Draft'ın da deneme sürümünü ücretsiz indirip inceleyebilirsiniz, eğer hoşunuza giderse ücret vererek programı edinebilirsiniz. 

Amerikan formatında yazılmış baştan sona bir senaryo örneği görmek isterseniz Paranorman'ın senaryosuna bakabilirsiniz: http://gointothestory.blcklst.com/wp-content/uploads/2014/07/ParaNorman.pdf

9 yorum:

  1. Merhaba,
    Bloğunuzla yakın zamanda karşılaştım, elinize sağlık. Bu konu başlığını görünce bir şey sormak istedim. Sizce senaryo bir formata bağlı kalınarak mı yazılmalıdır; yoksa diyaloglar, hareketler, olaylar vs. açık ve anlaşılır olduğu sürece formattan bağımsız yol alınabilir mi? Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    formata bağlı kalmadan yazabilirsiniz elbette. Ancak yönetmeni, senaristi ve animatörü sizseniz ya da sizi anlayan küçük bir grupla çalışıyorsanız eğer. Sinema ve animasyon bir takım işi. Senaryo işin başlangıcı ve diğer aşamalar için bir rehber. Rehberinizin herkesin anladığı ve bildiği bir formatta olması işleri kolaylaştırır. Üstelik senaryonuz dünyanın neresine giderse gitsin, kimin eline geçerse geçsin herkes bunun bir senaryo olduğunu, sahnelerin, hareketlerin ve diyalogların nerede olması gerektiğini bilir. Ayrıca belirtmekte fayda var, senaryonun teknik bir dili var. Sadece kafamızdakileri kâğıda dökmekten ibaret olmadığı için profesyonel bir çalışma yapmak en güzeli:)

    YanıtlaSil
  3. Nefise hn. seminer gibi bir şey veriyor musunuz...Çocuklar için kısa animasyon film senaryosu yazma durumum olabilir...En azından bazı konularda bilgi alabilir miyim...tşk..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Üniversitelerde, festivallerde ve kongrelerde seminerler veriyorum. Tabii davet edilirsem :) Bilgi konusunda bloğumdan yararlanabilirsiniz, vaktim oldukça sorularınızı da yanıtlamaya çalışırım. Profesyonel bir yardım istiyorsanız eğer, animasyon senaryosuyla ilgili danışmanlık desteği veriyorum. Ayrıca Ankara'daysanız özel ders de verebilirim.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar..Aklımda çocuklara belirli bir bilgi dağarcığı kazandıracağını düşündüğüm dizi şeklinde bir çizgi film senaryosu var. Az çok neyin nasıl ilerleyeceğini kurgulamış durumdayım ve bu konuda şansımı denemek istiyorum..Fakat, konuyu bir formata taşıma konusunda tamamen bilgisizim. Gözümü korkutan tek kısım da o zaten :).iki tane senaryo formatından bahsediliyor sayfalarda.. Çizgi film senaryoları da mı bu formatlara göre yapılandırılıyor acaba yoksa farklı bir şablonu var mı? Araştırmalarım içinde hiç çizgi film örneğine denk gelemedim, bu yüzden de böyle bir soru oluştu kafamda..şimdiden teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  6. Merhaba. Yukarıda söz ettiğim iki formattan birini seçerek yazabilirsiniz. Çizgi filmin farklı bir formatı yok.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, celtx ya da diğer programlar Amerikan formatında yazmaya yardım ediyor. Ben Fransız formatını kullanmak istiyorum. Ancak bu formatın ayarlarının yapılması gerekiyor. Bir ara bunu anlatan bir video bulmuştum ama şimdi bulamıyorum. Wordde ayarladığım sayfa formatını kısa yola atama yapmam gerek ama o noktada tıkanıyorum. Buna dair bilginiz varsa ya da bilgi veren bir yer varsa ya da bir başka program (elbette fransız formatı içeren) hakkında bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar ,
    nasılsınız?
    bir projemiz var ve dört ayrı senaryo lazım
    bu konuda profesyonel destek sunar mısınız?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Arif Bey, yardımcı olmak isterim. Bana mail atabilirsiniz: nefiseabali@gmail.com

    YanıtlaSil